Marine Kalender

 

De Korea-oorlog


In het vierde hoofdstuk worden de veranderingen in de taakomschrijving en geplande omvang van de Koninklijke Marine ten gevolge van de Korea-oorlog behandeld. De Korea-oorlog en de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten hebben het beleid van de West-Europese landen in het begin van de jaren ’50 veranderd. De Korea-oorlog blijkt, naast het sterke nationale en internationale lobbyen voor de marine van Moorman en Van Foreest, een beslissende factor geweest te zijn in de Amerikaanse beslissing om de omvang van de Koninklijke Marine uit te breiden. Bovendien leidde de Korea-oorlog tot een sterke verhoging van het Nederlandse defensiebudget.


Klik op de streep en lees hier verder 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


DE VERGETEN OORLOG 


Toen de Nederlandse regering het verzoek van de VN kreeg troepen naar Korea te sturen, stond zij niet meteen te trappelen om mensen beschikbaar te stellen. De oorlog met Indonesië was immers net achter de rug. In Nederland was het de tijd van de wederopbouw. Schoorvoetend stelde de regering eerst een ambulance ter beschikking, gevolgd door de torpedobootjager Hr. Ms. Evertsen, die in juli opstoomde naar de Koreaanse kust.


Klik op de streep en lees hier verder


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nederlandse participatie in de Korea-oorlog


Het transportschip Zuiderkruis vertrok op 26 oktober 1950 uit Rotterdam met het 636 tellende Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN) aan boord, waarna verschillende aanvullingsdetachementen volgden. De strijd leek al grotendeels gestreden toen de Zuiderkruis uit Rotterdam vertrok. Dit gevoel bleek echter te optimistisch. Het 636 vrijwilligers sterke Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN), administratief ingedeeld bij het Regiment Van Heutsz, arriveerde op 23 november in Pusan. De Nederlanders werden ingedeeld bij het 38th Regiment van de 2nd 'Indianhead' Infantry Division (8th Army) 


Klik op de streep en lees hier verder 

E-mailen
Info