Marine Kalender

 

Een zeeman tijdens de Grote oorlog 1914-1918

Op zee hadden wij bij het aanlopen naar Marseille van de loods vernomen, dat heel Europa in staat van oorlog was geraakt. In elk geval, werden wij al snel geconfronteerd met de inspecties van Franse en Engelse schepen.

Zo liepen wij de Waterweg binnen en meerde het schip af voor onze kade waar wij  direct de Nautische Inspectie aan boord kregen, met de mededeling, dat de opvarenden die dienstplichtig waren, naar hun mobilisatiestandplaats moesten reizen. Ook in mijn mobilisatieorder stond, dat ik mij binnen 24 uur in Hellevoetsluis moest melden. Ik woonde in Delft,  wilde graag eerst even naar huis, mede omdat daar ook mijn barang, Maleis voor bagage, lag.  Maar daar was geen denken aan, alle treinen die reden waren bestemd voor het vervoer van militairen naar hun mobilisatiebestemming.

Afbeelding 2

Dus ging ik met mijn koffer op pad, richting stoomboot Hellevoetsluis, die mij naar mijn  standplaats zou brengen. Na een reis van 5 uur via Vlaardingen–Brielse Maas en het eindeloze kanaal door Voorne, stapte ik om 8 uur ‘s avonds van boord ter hoogte van de betonningsloodsen van Rijkswaterstaat, in het voor mij bekende Hellevoet.

Vroeger in de tijd van de zeilschepen, was hier de voorhaven, waar schepen, aanliepen om via het Haringvliet, Hollandsdiep, Dordse Kil en Noord, om hun bestemming in de  Rotterdamse haven te bereiken. Later kon men hier toen het kanaal door Voorne gereed was naar Rotterdam opvaren, bij windstilte door paarden getrokken of door sloepen te worden gesleept. Nadat de Nieuwe Waterweg was gegraven verviel voor Hellevoetsluis de bedrijvigheid in een keer. Wat bleef was een sterke vesting met haar reparatiewerf en marinehaven voor het zuidfront van de Vesting Holland.

Klik op de streep, en lees hier verder

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------






E-mailen
Info